sve o trudnoći & roditeljstvu

Kako prepoznati trudove

Možda se bojite da trudove, kada počnu, nećete znati prepoznati. To je malo vjerojatno. Premda se prvi trudovi mogu zamijeniti s kontrakcijama koje se mog javljati u posljednjim tjednima trudnoće, vjerojatno ćete moći odrediti radi li se o pravima jer je to najavljeno brojnim znacima. 

SLUZNI ČEP

Čep guste sluzi obojene krvlju koji inače zatvara grlić maternice obično izađe iz rodnice ili prije ili tijekom prvog porođajnog doba. To se može dogoditi i nekoliko dana prije nastupa trudova, zato pričekajte na redovite boli u trbuhu ili leđima ili na pucanje vodenjaka, pa tek nakon što se to dogodi otiđite u bolnicu ili nazovite liječnika.

PUCANJE VODENJAKA

Ovoj pun tekućine koji okružuje dijete može puknuti u bilo koje doba porođaja. Može doći do iznenadnog istjecanja plodne vode, no najčešće ćete opaziti kako tekućina pomalo curi zato što je djetetova glava spuštena u zdjelicu pa zaustavlja njeno istjecanje. Tada morate otići u bolnicu iako nemate trudove, jer postoji opasnost od infekcije.

TRUDOVI

Mogu početi kao tupa bol u leđima ili oštra bol koja vam se širi niz bedra. Kako vrijeme prolazi, vjerojatno ćete osjetiti kontrakcije u trbuhu, slične menstruacijskim bolovima. Kad vam se čini da se kontrakcije javljaju u pravilnim vremenskim razmacima, počnite mjeriti vrijeme između njih. Ako mislite da su trudovi počeli, otiđite u bolnicu ili nazovite liječnika. Pri prvom porodu trudovi obično traju 12-14 sati, pa je često bolje prvih nekoliko sati provesti kod kuće. Otiđite u bolnicu kad trudovi postanu česti (savkih 5-10 minuta) ili jako bolni. Polagano se krećite uokolo, odmarajući se kad god vam je potrebno. Opustite se pod mlakim tušem ako vodenjak još nije puknuo, pojedite nešto lagano.

LAŽNI TRUDOVI

Za vrijeme cijele trudnoće mišići maternice se stežu. U posljednjih nekoliko tjedana Braxton-Hicksove kontrakcije postaju jače pa možete pomisliti da je riječ o trudovima. Međutim, prave kontrakcije – trudovi – javljaju se u pravilnim razmacima, postaju sve snažniji i češći tako da bi morali znati kada počnu pravi trudovi. Ponekad kontrakcije počnu pa prestanu. Krećite se, nakon nekog vremena ponovno će početi.

Komentiraj