sve o trudnoći & roditeljstvu

Na početku vašeg menstrualnog ciklusa, razina estrogena je niska. Vaš hipotalamus (koji je zadužen za održavanje razine vaših hormona) šalje poruke hipofizi koja otpušta folikul stimulirajući hormon (FSH). Taj FSH aktivira nekoliko vaših folikula da se razviju u zrelo jajašce. Jedan od njih će se razviti u dominantnog folikula, koji će otpustiti zrelo jajašce, a drugi će se raspasti. Kako folikuli dozriju, šalju još jedan hormon, estrogen. Visoke razine estrogena će javiti hipotalamusu i hopovizi da je jajašce dozrijelo.

Luteinizirajući hormon (LH) je zatim oslobođen. Veliki val LH uzrokuje rasprsnuće jajašca kroz zid jajnika te ono u periodu od 24-36 sati započinje svoj put prema jajovodu spremno za oplodnju. Folikula iz koje je pušteno jajašce zove se žuto tijelo, ono otpušta progesteron koji pomaže zgusnuti i pripremiti endometrij za implantaciju. Žuto tijelo proizvodi progesteron 12-16 dana (luteinska faza vašeg ciklusa). Ako je jajašce oplođeno, žuto tijelo će nastaviti proizvoditi progesteron za razvoj trudnoće dok posteljica ne preuzme tu ulogu. Tjedan dana nakon oplodnje javit će se prvi simptomi trudnoće. Ako ne dođe do oplodnje jajašce se otapa nakon 24 sata.

U to vrijeme vaša razina hormona smanjit će se i vaš endometrij će se raspasti oko 12-16 dana od ovulacije. Odbacivanje endometrija nazivamo menstruacijom, i tu se vračamo na 1.dan vašeg ciklusa.  

Vrijeme ovulacije je jedna od najvažnijih stvari koje žena treba znati o svom tijelu, budući da je to odlučujući faktor kod zatrudnjenja te sprječavanja trudnoće.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: