sve o trudnoći & roditeljstvu

Postporođajna depresija može ometati vaše sposobnosti da normalno funkcionirate, uključujući i vašu sposobnost da se brine o sebi i vašem djetetu. Ako imate postporođajne depresije, to ne znači da ste loše majke. Međutim, kada ste zaokupljeni simptomima depresije kao što su umor, razdražljivost, apatija i epizode plača, teško je, ako ne i nemoguće, pravilno se brinuti za potrebe novorođenčeta. Ako se depresija ne liječi, to će utjecati na vaše dijete.

Utjecaj poslijeporođajne depresije na dijete

Problemi u ponašanju
Djeca depresivnih majki imaju veću vjerojatnost razviti probleme u ponašanju, uključujući i probleme sa spavanjem, izljeve ljutnje, agresije i hiperaktivnost.

Kašnjenje u razvoju
Razvoj često kasni kod beba i djece kod depresivnih majki. Oni mogu prohodati ili prohodati kasnije od druge djece, a također se mogu javiti i druge poteškoće u učenju, uključujući i probleme sa školom.

Socijalni problemi
Djeca depresivnih majki mogu imati poteškoća u stjecanju prijatelja u školi ili mogu biti socijalno povučena.

Emocionalni problemi
Istraživanja su pokazala da djeca depresivnih majki imaju niže samopoštovanje, više su u strahu i napetosti, više su pasivni, a manje neovisni.

Depresije
Rizik od razvoja depresije u ranoj dobi posebno je visoka za djecu od majki s postporođajnim depresijama.

Ako patite od postporođajne depresije, nema razloga da se osjećate krivim ili da se sramite. Simptomi poslijeporođajne depresije su izvan vaše kontrole, a oni vas ne čine lošom osobom ili lošim roditeljem. Međutim, izbor da biste se obratili za pomoć je u vašoj kontroli. S obzirom na utjecaj depresije na vas i vaše djete, važno je da tražite pomoć odmah.

Oglasi
%d bloggers like this: