sve o trudnoći & roditeljstvu

Bolovi koje ćete osjećati
Svaka žena pri porodu različito osjeća bolove, ovisno o položaju djeteta, njegovoj težini te o duljini samog porođaja. U prvoj fazi poroda, kontrakcije pomažu otvoriti grlić maternice i u ovoj fazi javljaju se bolovi u trbuhu, leđima ili natkoljenicama. U sljedećoj fazi, kada je vrat maternice potpuno proširen dijete se počinje spuštati iz maternice u rodnicu. To izaziva veći pritisak na rektum i donji dio vagine. Često se javlja i peckanje u zdjelici, vaginalno tkivo je gurnuto u stranu kako bi se napravilo mjesta za dijete.

Vrste lijekova koji se koriste za porod

Epiduralna anestezija
Epiduralna anestezija je  jedan od načina umanjenja bolova prilikom porođaja prilikom kojeg se anestezira samo dio tijela, dok je žena budna i svjesna svega. Izvodi se na način da se ponavljano unosi lokalni anestetik u područje oko kralješničke moždine. Žena se treba smjestiti na lijevi bok ili u sjedeći položaj s bradom na prsima i koljenima blizu trbuha (što je neudobno za većinu žena). Na leđima, u razini struka, očisti se i  anestezira koža te se uvodi tanka cijev (kateter) u epiduralni prostor između kosti i kralježnice leđne moždine. Kateter ostaje u epiduralnom prostoru kako bi se po potrebi moglo dodati još anestetika. Za davanje epiduralne anestezije potrebno je dvadesetak minuta, i prestaje djelovati nakon otprilike dva sata.

Djelovanje na rodilju
Ukoliko epiduralna dobro djeluje, nebi trebali osjećati nikakvu bol, a pritom ste svjesni svega što se događa. Neke žene osjećaju nesvjesticu i glavobolju koje mogu trajati i do nekoliko sati. Noge vam mogu biti “teške” nekoliko sati nakon anestezije.

Djelovanje na dijete
Nikakvo.

 Spinalna anestezija
Epiduralna anestezija prilično sporo nastupa, osobito u uznapredovalom porodu. Ukoliko se lijekovi za uklanjanje bolova injiciraju direktno u vrećicu sa tekućinom koja okružuje korijene živaca, u vašim križima, oni djeluju mnogo brže. Ovo se naziva spinalnom anestezijom. Za spinalnu se koristi znatno tanja igla nego za epiduralnu tako da je rizik glavobolje mali. U nekim se bolnicama spinalna ili kombinacije spinalne i epiduralne koristi za olakšavanje boli u porodu, dok se spinalna anestezija obično koristi za carski rez.

Tens (ranskutana električna nervna stimulacija)
Ovom se tehnikom uvlažava bol i potiču prirodni sustavi organizma za ublažavanje boli puštanjem impulsa električne struej u vaša leđa. Korisno je vježbati s tim aparatom u posljednjim mjesecima trudnoće. Na leđa vam se prilijepe četiri elektrode, na kožu iznad ćivaca koji oživčuju maternicu. Te su elektrode žicom spojene za ručni upravljač kojim određujete snagu električne struje.

Djelovanje na rodilju
U nekih žena TENS ublažava bolove, pogotovo pri ranim trudovima, dok druge opet tvrde da im uopće ne pomaže. Ako je potod jako bolan, TENS vjerojatno neće biti dostatno sredstvo protiv bolova.

Djelovanje na dijete
Nikakvo.

Entonox  ( 50% dušični oksidul i kisik tzv. plin)
Ovo sredstvo otklanja bol izazivajući euforiju. Korisno je u kasnijem dijelu prvog porođajnog doba. Udišete mješavinu plinova kroz masku koju pridržavate rukom, a koju cijev spaja bocom. Da bi se postigao vrhunac djelovanja, plinu treba oko pola minute, tako da ga na početku truda treba nakoliko puta duboko udahnuti.

Djelovanje na rodilju
Ovim se anestetikom otklanjaju samo najoštriji bolovi, pa ne mora biti dostatan. Dok ga udišete možete osjećati slabost ili vrtoglavicu.

Djelovanje na dijete
Nema.

Petidin
Daje se u obliku intramuskularnih injekcija. Može vas učiti sanjivom , ali i sa manje brige zbog bolova. Možete osjećati mučninu, ali biste trebali dobiti  još nešto da ublaži ovaj učinak. Petidin može učiniti vašu bebu pospanom, ali nakon poroda djetetu se može dati protulijek. Ako se petidin daje neposredno prije samog poroda učinak na dijete može biti vrlo blag. Petidin usporava pražnjenje želuca tako  da može biti problema ukoliko vam bude potrebna opća anestezija. Ne biste trebali jesti niti koristiti kadu za porod ukoliko ste dobili petidin. Također, može odgoditi početak dojenja. 
Iako petidin ima slabiji učinak na bol od plina, mnoge majke smatraju da ih on bolje relaksira  i čini sposobnijima da se nose sa bolovima. Petidin se može dati i direktno u venu za brži učinak, a neke bolnice koriste aparat ( koji se zove “Od pacijenta kontrolirana analgezija” (PCA) koji dopušta da stisnete prekidač koji vam omogućava da si dajete male doze kad osjetite da vam treba.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: