sve o trudnoći & roditeljstvu

Prvo porođajno doba

Tijekom prvog porođajnog doba mišići maternice stežu se kako bi se vrat maternice proširio i omogućio djetetu da prođe kroz nju. Njegovo proširivanje pri prvom porodu traje 10-12 sati. Nemojte se iznenaditi ako vas tijekom prvog porođajnog doba uhvati panika. Bez obzira koliko ste dobro pripremljeni za porod, osjećaj da vašim tijelom gospodari proces kojim vi nemožete upravljati može vas uplašiti. Samo nastojte ostati mirni i pratite svoje tijelo.

Nakon što dođete u bolnicu, medicinska sestra obavit će rutinski pregled. Pregledat će vašu trudničku knjižicu, pitati vas dali vam je puknuo vodenjak, dali ste primjetili da je izašao sluzni čep, kada su počeli trudovi, koliko se često javljaju, koliko traju i koliko su jaki. Nježno će vam opipati trbuh kako bi odredila položaj djeteta, priključit će vas na CTG i oslušati otkucaje srca djeteta, te istovremeno provjeriti kontrakcije maternice. Izmjerit će vam krvni tlak, puls te napraviti ginekološki pregled kako bi vidjela koliko se grlić maternice otvorio. Trebat ćete dati i uzorak mokraće da se naprave pretrage na bjelančevine i šećer. Zatim vjerojatno slijedi klistir i brijanje vanjskog spolovila. Nastojte se što više opustiti, kako bi svaku neugodu sveli na najmanju moguću mjeru.

Kako si možete pomoći?

 • Nastojte se kretati između trudova, to vam pomaže da fizički što lakše podnesete bol. Nastojte da vam leđa budu što uspravnija, tako da djetetova glava bude čvrsto usađena u vrat maternice, pojačavajući trudove i čineći ih djelotvornijima.
 • Zauzmite najugodniji položaj. Vrlo vjerojatno će od vas tražiti da legnete na leđa, no ako vam je taj položaj neudoban, možete ležati i na boku.
 • Usredotočite se na disanje, na taj ćete se način smiriti i odvratiti misli od samih trudova.
 • Opuštajte se između trudova da bi sačuvali snagu za ono najpotrebnije.
 • Usredotočite se na trud i ne razmišljajte o onima koji još slijede. Zamislite svaki trud kao val koji morate preplivati kako bi došli do svog djeteta.
 • Češće mokrite, kako puni mjehur nebi bio djetetu na putu.
 • Oglasi

  Komentiraj

  Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

  WordPress.com Logo

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

  Google+ photo

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

  Twitter picture

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

  Facebook slika

  Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

  w

  Spajanje na %s

  %d bloggers like this: