sve o trudnoći & roditeljstvu

Ovulacijski ciklus

Ovulacijski ciklus podijeljen je u dva dijela. Prvi dio ciklusa ovulacije se zove folikularna faza. Ova faza počinje prvog dana posljednje menstruacije (LMP) i nastavlja se do ovulacije. Ova prva polovica ciklusa uvelike se razlikuje kod žena, a traje od 7 do 40 dana.

Druga polovica ciklusa se zove luteinska faza te počinje s danom ovulacije do početka sljedeće menstruacije. Luteinska faza je vremenski preciznija i traje najčešće od 12-16 dana od dana ovulacije. To znači da će dan ovulacije odrediti duljninu vašeg ciklusa. Također, velika razina stresa, bolest ili prekid normalne rutine može utjecati na ovulaciju, što znači da će se promijeniti i dan dolaska menstruacije. Na taj način je vjerovanje da stres može utjecati na kašnjenje menstruacije djelomično točan, jer stres može utjecati na ovulaciju, a samim time i kašnjenje menstruacije.

Ovulaciju možete pratiti i promjenama cervikale sluzi i mjerenjem bazalne temperature. Cervikalna tekućina postaje mokra, skliska tvar koja nalikuje na bjelanjke i javlja se neposredno prije ovulacije te dok ovulacija ne završi. Također, porast tjelesne temperature signalizira da je došlo do ovulacije.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: