sve o trudnoći & roditeljstvu

Starija djeca i beba

Ukoliko je u obitelji već jedno ili više djece, često se pitamo kako će oni prihvatiti novu bebu. Djeca se u tom slučaju različito ponašaju. Ako su starija djeca bila upoznata s tim da će doći beba, ako su sudjelovala u pripremama i veselila se tome, onda će reakcije biti povoljne.

Ljubomora na drugo – novo dijete prirodna je stvar i djeca ne smiju zbog toga biti kažnjavana. U trenucima ljubomore morate im dati do znanja da ih i dalje mnogo i jednako volite i da se u tom pogledu ništa nije promijenilo, niti neće.

Početak ljubomore starije djece najčešće se javlja kad dojenče prohoda, kad želi sve dirati, uzimati. Starijoj braći, sestrama, dojenče izgleda kao živa igračka. Žele ga dodirivati, nositi, raditi ono što i majka radi s djetetom. Nema razloga za zabrinutost, trebaju se samo uspostaviti nove međuljudske veze između pridošlog djeteta i ostale djece. Ako se to starijoj djeci onemogućava, ako ih se zbog toga kažnjava, stvaraju se poremećeni emocionalni odnosi, jer pridošlo novorođenče postaje izvor neugode.

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: