sve o trudnoći & roditeljstvu

Biti otac

imagesCAR5LB5YU prvoj, ranijoj fazi razvoja, majka i dojenče usko su vezani, a otac je tada samo pomoćnik. On je u pozadini i služi da olakša funkciju majke. Očeva važnost kao roditelja raste s razvojem i sazrijevanjem djeteta. To se naročito očituje u razdoblju učenja hodanja i govora, a i kasnije. Otac u tim okolnostima postaje sve važniji i prisutniji. Muškarac postaje nježan, brižan i zauzima zaštitničko stajalište prema malom djetetu.

 I otac se može ponašati majčinski. On je u obitelji uvijek prvi pomoćnik majke te u njenoj odsutnosti može u potpunosti preuzeti materinsku odgovornost. Neki muškarci osjećaju uznemirenost pred malim djetetom i teško se privikavaju na to da im žena mora biti zauzeta djetetom, da je zbog toga često zabrinuta, nesigurna i umorna.

Očevi često izbjegavaju i npr. brigu o pelenama. Oni će nahraniti dijete, noću ga uzeti u naručje da se smiri, ali će odbiti očistiti dojenče od stolice prije mijenjanja pelena. Ili, otac će dovesti, odnosno pomoći majci i dojenčetu da dođu do doktora, ali će rijetko i ući u sobu. Čekat će u čekaonici i misliti da nije uloga muškarca da sudjeluje u problemima oko malog djeteta. Međutim, razgovor oca s pedijatrom dobro će doći za podizanje djeteta, jer dijete se podiže udvoje.

U dobi od sedam do osam mjeseci starosti djeteta, ono prepoznaje oca od drugih osoba i veseli se njegovu dolasku. Od tog momenta počinje interakcija otac-dijete i prvo prirodno odvajanje od majke.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: