sve o trudnoći & roditeljstvu

biokemijska trudnoća

Biokemijska trudnoća je trudnoća gdje je prepoznata razina hCG-a, no trudnoća se prekine prije nego je gestacijska vrećica uopće vidljiva na ultrazvuku. Biokemijski pobačaj je vrlo rani pobačaj, često prije izostanka ili nekoliko dana nakon izostanka menstruacije. Trudnoća se može prepoznati ako je napravljen kućni test (jer kućni testovi rade na principu da prepoznaju hCG koji se oslobađa u urin trudnica) ili određivanjem bete iz krvi, no nemože se klinički utvrditi (ginekološkim ili ultrazvučnim pregledom).

Nažalost, biokemijske trudnoće su vrlo česte. 50 – 60% prvih trudnoća završava pobačajem u vrlo ranoj trudnoći. Često žena niti nezna da je bila trudna.

Većina biokemijskih trudnoća uzrokovane su kromosomskim problemima u razvoju fetusa. Ostali uzroci mogu biti niska razina hormona, abnormalnosti maternice, neadekvatan endometrij ili određene infekcije.

Većina biokemijskih trudnoća se ne može spriječiti. Ako se ponavlja, vaš liječnik bi trebao istražiti i pronaći vam adekvatnu terapiju koja je najbolja za vas. To može biti uzimanje vitamina B6(barem 50mg dnevno), progesteron, te ukoliko se radi o infekciji, odgovarajući antibiotik.

* hCG (humani korionski gonadotropin, hormon trudnoće, koji proizvodi posteljica odmah nakon što je embrio implantiran u endometrij maternice)
* endometrij (sloj maternice u kojem se smješta oplođena jajna stanica)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: