sve o trudnoći & roditeljstvu

Planiranje trudnoće

planiranje trudnoćeKako bi trudnoću otpočeli na najbolji način, trebali bi o njoj razmišljati unaprijed, odnosno, postoji nekoliko stvari kojima ne samo da možete povećati vjerojatnost začeća nego i učiniti sve da rodite normalno, zdravo dijete.
Idealno bi bilo da vi i vaš partner planirate trudnoću barem tri mjeseca prije začeća. Na razvoj djeteta najviše se štetno djeluje u prvim tjednima trudnoće, kada možda i neznate da ste trudni. Zato bi trebali pripaziti prvenstveno na svoje zdravlje i prehranu, kako bi time primjereno hranili i štitili dijete u svojoj utrobi.

Što je važno provjeriti prije trudnoće?
Ako želite začeti ili ste doznali da ste trudni, obratite pozornost na sljedeća pitanja (također, razgovarajte sa svojim partnerom, jer se neka pitanja tiču i njega). Ako vas bilo koje od pitanja brine, obratite se svome liječniku.

Ima li u vašoj ili partnerovoj obitelji nasljednih bolesti?
Neka su medicinska stanja, poput hemofilije, cistične fibroze, kromosomskih anomalija, nasljedne, pa ako vi ili vaš partner imate bliskog rođaka s nasljednom bolešću, postoji mogućnost da se ona prenese i na vaše dijete. Posavjetujte se s liječnikom prije začeća. Ako bude potrebno on će vas uputiti na genetsko savjetovalište, gdje će procijeniti razinu rizika kojem ste izloženi.

Bolujete li od bilo koje kronične bolesti?
Ako imate bilo koju kroničnu bolest (šećer), također je bitno razgovarati sa liječnikom prije nego odlučite zatrudnjeti. Liječnik će vam možda promijeniti terapiju, bilo zgob toga što bi dosadašnja terapija mogla štetno utjecati na dijete, ili bi mogla otežati začeće.

Uzimate li ili ste donedavno uzimali kontracepcijske pilule?
Nakon što prestanete uzimati kontracepciju, možete primjetiti određene nepravilnosti u vašem ciklusu i može potrajati nekoliko mjeseci da se ciklus vrati u normalu. Mnoge žene su plodne već prvi mjesec od kada prestanu uzimati kontracepciju, no ipak pričekajte da prođe i treća menstruacija jer u suprotnom će biti teže predvidjeti točan datum djetetova rođenja.

Jeste li na radnome mjestu izloženi nekom opasnom djelovanju?
Ako vi ili vaš partner obavljate poslove koji uključuju rad s kemijskim sredstvima, anesteticima ili rengenskim zračenjem, to može biti opasno za dijete ili otežati začeće. U tom slučaju, ukoliko planirate trudnoću, pokušajte izbjegavati opasnost koliko god je moguće. Kad zatrudnite, treba poduzeti daljnje korake kako biste se zaštitili, možda čak promijeniti radno mjesto.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: