sve o trudnoći & roditeljstvu

PREGLEDI U TRUDNOĆI

Prvi pregled bi se trebalo učiniti između 8. i 12. tjedna trudnoće. Bitan je kako biste potvrdili trudnoću i stupili u kontakt sa svojim liječnikom koji će Vam u idučih nekoliko mjeseci govoriti što i kako dalje….


Na prvom pregledu Vas čeka:

  • ginekološki pregled 
  • opći pregled (mjerenje krvnog tlaka, početne težine, pregled urina (bjelančevine), po potrebi i kompletni (bakteriološki) pregled urina) 
  • krvne pretrage (obavljaju se redovito od prvog posjeta ginekologu, na početku se provjerava krvna grupa, kasnije redovito kompletna krvna slika i glukoza)
  • vaginalni ultrazvuk
Kasniji pregledi u trudnoći ovise od jedne do druge trudnice i dogovoru s ginekologom, no uglavnom se obavljaju svaka 4 tjedna. Zadnje preglede obavljate u bolničkoj trudničkoj amblanti u kojoj ćete roditi. Na svakom pregledu obavezni su:
MJERENJE KRVNOG TLAKA bitno je jer previsok krvni tlak nije dobar za mamu i bebu. U rijetkim slučajevima može usporiti razvoj fetusa, pa ako se popne previsoko preporuča se prilagođena prehrana i duži odmor.
PRAĆENJE TEŽINE je obavezno jer netreba pretjerati. U prvom tromjesečju je slabije, no posljednjih mjeseci će kile ići sve brže i brže. U prosjeku žena dobije od 12-16 kg.
PRETRAGE EDEMA su pregledi gdje Vaš liječnik gleda dali zadržavate tekućinu u tijelu tj. jesu li Vaše ruke, noge i zglobovi otečeni. Ako jesu, to može biti znak povišenog tlaka pa treba piti puno vode zasićene mineralnim solima i puno odmarati.
KRVNE PRETRAGE najvažnije su za majke koje su Rh negativne. Ukoliko je majka Rh negativna, a otac pozitivan, mogu se stvarati antitijela opasna za dijete. Iz krvi se također prati razina željeza (naročito u kasnijim tjednima) te glukoza (razina šećera u krvi).
OGTT (oral glucose tolerance test) je test tolerancije na glukozu koji se radi u slučaju da postoji sumnja na trudnički šećer (dijabetes). On najčešće traje koliko i trudnoća no najveća je opasnost da dijabetes prijeđe na dijete. Dijete se rađa kao iznadprosjećno veliko, ponekad su punašne bebe krhkije i postoji mogućnost rođenja carskim rezom.
VAGINALNI PREGLED omogućava da se uvjerite kako je vrat maternice dobro zatvoren, nije skraćen i elastičan. Provjerava se dali postoje krvarenja ili znakovi bilo kakve infekcije. Bilo koji od tih znakova može dovesti do preuranjenog poroda.
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: