sve o trudnoći & roditeljstvu

POSEBNE PRETRAGE

pretrage
Nekoliko pretraga preporuča se samo u posebnim okolnostima, obično kad postoji vjerojatnost za određene kromosomske abnormalnosti kod djeteta kao što je npr. Downov sindrom. Ako je bolest na vrijeme utvrđena, ako to želite, trudnoća se može prekinuti.


UZIMANJE UZORKA KORIONSKIH RESICA (CVS – CHORIONIC VILLUS SAMPLING)
između 10. i 12. tjedna
Neki nasljedni poremećaji mogu biti otkriveni u vrlo ranoj trudnoći ispitivanjem djelića tkiva razvijajuće posteljice (placente) koja se u ovoj fazi razvoja naziva korion. Uzorak tkiva uzima se na dva načina. Prvi način je da se kroz trbuh do posteljice ulazi iglom i u štrcaljku uzima nekoliko komadića tkiva, ili drugi, koji je manje uobičajen, gdje se tankom metalnom cijevčicom kroz rodnicu dolazi do placentnog tkiva.
Pretraga se obavlja bez anestezija i nije bolna, ponekad malo neugodna.
Prednost je uzimanja uzorka korionskih resica u tome što se u slučaju utvđenih abnormalnosti trudnoća može prekinuti vrlo rano.

AMNIOCINTEZA
između 14.-20. tjedna
Također se ne izvodi rutinski, već radi otkrivanja određenih kromosomskih abnormalnosti kod djeteta. Izvodi se na način da se iglom kroz trbuh majke ulazi u maternicu i aspirira plodna voda za daljnju analizu. Cijeli proces se obavlja uz nadzor ultrazvuka kako se nebi ozljedilo dijete. Rizik kod ove pretrage je vrlo malen, ali u 0.5 – 1% slučajeva postoji opasnost od spontanog pobačaja nakon iste. Također u 1% slučajeva pretraga nije uspješna i treba je ponoviti.

Obe pretrage preporučaju se ženama starijim od 37 godina (veća je vjerojatnost za kromosomske anomalije), ženama koje su već imale dijete sa kromosomskim poremećajem ili ako u obitelji postoje nasljedne bolesti, kao spina bifida, te kad postoji bilo kakav rizik će dijete imati određene abnormalnosti.
Nalazi za obe petrage dobivaju se kroz tri tjedna.

vezani tekstovi….
NUHALNI NABOR
KROMOSOMSKE ANOMALIJE

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: