sve o trudnoći & roditeljstvu

BITI RODITELJ

imagesCAUZ8W2BBilo bi jednostavno kad bi se rođenjem prvog djeteta moglo automatski postati iskusnim roditeljem. Svatko od nas prirodno je sposoban i prikladan da bude roditelj, ali biti uspješan roditelj postiže se tek učenjem i iskustvom.

Mnogi se, koliko god žele biti roditelji i misle da su spremni na tu dužnost, uplaše kad prvi put u ruke prime svoje dijete i trebaju vremena da se prilagode. Srećom, način na koji djeca rastu i razvijaju se omogućuje stjecanje iskustva i “odrastanje” roditelja istodobno s njima.

Ne postoji jednostavan recept za podizanje djece. Svako dijete je jedinka za sebe i drugačije od drugih.

Djeca  se među sobom razlikuju kao što se razlikuju i odrasli. Djeca su među sobom slična po fizičkim potrebama za hranom, toplinom, čistoćom, te emocionalnim potrebama za pažnjom, prihvaćanjem i ljubavlju. Ne treba se iznenaditi činjenicom da će se svako novo dijete u obitelji razlikovati od druge djece. Zato ne postoje kruta pravila u podizanju djece. Možda će rodbina, susjedi i prijatelji uspoređivati vaše postupke sa svojima, kritizirati vas zbog toga što ne postupate onako kako oni misle. Kod neiskusna roditelja to može dovesti do zabune, jer djeluje kao kritika na neispravan postupak. Međutim, uvijek imajte na umu da svako dijete ima svoj ritam rasta i razvoja. Stoga nemojte nešto raditi samo zato što to radi netko drugi sa svojim djetetom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: