sve o trudnoći & roditeljstvu

BITI MAJKA

imagesCAEK7Q2RVaše obveze kao žene i majke su mnogostruke. Osim kućanskih poslova većina žena radi i izvan kuće, a dolaskom djeteta dolaze još i sasvim nove dužnosti. To vas nesmije obeshrabriti. Vi i dalje morate biti ona ista, sa svim svojim željama i potrebama. Istina, dijete će oduzeti mnogo vašeg vremena, naročito u prvoj godini. Imati dijete je predivna stvar, no to traži novo prilagođavanje u vašem ukupnom ponašanju i djelovanju u daljnjem životu.

U prvim danima nakon povratka iz bolnice vi se susrećete s novom stvarnošću. Sada ste opet u svojoj kući i imate dijete o kojem se treba brinuti. Treba ga kupati, hraniti, i to ne samo njemu nego i ostalim ukućanima. Vi se još osjećate slabom i zato je potrebno da vam suprug, ili vaša majka, odnosno svekrva ili prijateljica pomognu u prvim danima u kući nakon poroda. To će vam pomoći da fizički i psihički ojačate i da nove dužnosti primite s veseljem.

Ubrzo ćete se prilagoditi dojenčetu i njegovim zahtjevima. Imat ćete manje vremena za sebe, manje slobode, a možda ćete to osjetiti i ekonomski. Vaša strpljivost često će biti na kušnji, ali sve će se to polako prebroditi i vi ćete uživati u materinstvu. Mlade majke često žele biti savršene, ali dijete ih u tome ozbiljno ometa. Zapravo, ono želi da ga prihvatite onakvim kakvo je, sa svim svojim dobrim i lošim osobinama. Morate znati da se mnoge osobine u načinu reagiranja nasljeđuju od roditelja i ostale znane i neznane rodbine. Zato ne tražite savršenstvo od svog dojenčeta. Umjesto toga pažljivo postupajte, radite i brinite se oko djeteta onako kako mislite da je najbolje.

Tijekom podizanja djeteta i brige oko njega bit će trenutaka vaše razdražljivosti, bit ćete nezadovoljni. Svi roditelji to prolaze, pa se zato ne trebate osjećati krivom ni predbacivati si. Svako ljudsko biće povremeno ima osjećaj nezadvoljstva i to nije potrebno skrivati. Ponašajte se prirodno, to je bolje za vas i vaše dijete. Povremeno kad izgubite strpljenje, što je ljudski, lakše ćete ponovno uspostaviti ravnotežu ukoliko se ponašate prirodno. U svakoj ljubavi, pa i u majčinskoj, ima nezadovoljstva. Ne očekujte da sve bude savršeno. Dijete će vam biti veselje ako od njega ne očekujete nemoguće. Ono je malo ljudsko biće i ima pravo biti ono što je.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: