sve o trudnoći & roditeljstvu

40.tjedan

Veći dio lanugo dlačica je nestao, iako ih još malo može biti po ramenima, rukama i nogama. Beba je prekrivena verniksom ili ima tek ostatke verniksa u naborima kože. Noktići mogu biti tako oštri da se beba može ogrebati njima. Tamna tvar – mekonij – skuplja se u djetetovim crijevima, ona izlazi nakon poroda, čim bebina crijeva prorade.
Veličina: dužina 51 cm, težina 3,4 kg

PROMJENE KOJE OSJEĆATE
Svaki pokret činit će vam se naporan i imat ćete osjećaj težine u donjem dijelu trbuha. Osjećate se nezgrapno, a zbog veličine trbuha udarat ćete u predmete. Trbuh je toliko velik da ćete se teško moći udobno smjestiti u krevetu. Koža na trbuhu rastegnuta je i napeta, a možda će vas i svrbjeti. Postajete nestrpljivi čekajući porod i osjećate uzbuđenje i olakšanje što će to uskoro i biti. Vrat maternice postaje sve mekši u pripravi za porod, a kontrakcije mogu biti tako primjetne da ćete misliti da imate trudove, no te se kontrakcije neće javljati u pravilnim vremenskim razdobljima.
Dobivanje na težini: u zadnja dva tjedna možda ćete malo i izgubiti na težini. To je znak da je vaše dijete u cijelosti sazrelo, pa možete očekivati porod u sljedećih 10 dana. Idealna dobivena težina je ista kao i u 36.tjednu.

UKUPNA TEŽINA U TRUDNOĆI

SAVJET
Odmarajte i uživajte u ovim posljednjim danima kad još nemate posla oko dojenčeta. Ako tijekom dana ne osjetite barem deset puta da se dijete miče, zamolite liječnika da provjeri njegove otkucaje srca, jer se može dogoditi da je djetetu potrebna pomoć. Ako imate jake kontrakcije, primjenite vježbe disanja. Ne brinite ako se beba ne rodi točno na vrijeme, sasvim je uobičajeno da se beba rodi dva tjedna prije ili dva tjedna nakon očekivanog termina poroda.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: