sve o trudnoći & roditeljstvu

32.tjedan

Dijete izgleda gotovo kao novorođenče, veličina glave je proporcionalna prema tijelu, ali mu se tijelo još mora popuniti. Dijete sada razlikuje svjetlo od tame. Budući da u maternici ima manje prostora, već je vjerojatno okrenuto glavom prema dolje, spremno za porođaj.
Veličina: dužina 40,5 cm, težina 1,6 kg.

PROMJENE KOJE PRIMJEĆUJETE
Kako dijete raste, pritišće vaše unutarnje organe, što uzrokuje gubitak daha i češće mokrenje. Možda ćete ustanoviti da vam ponekad malo mokraće procuri kad potrčite, zakašljete, kihnete ili se nasmijete. Možda nećete moći spavati dobro kao obično. Pupak će vam izgledati izravnan ili će čak biti ispupčen što će se nakon poroda vratiti u prijašnje stanje. Zdjelica se širi za porod, pa u tom dijelu možete osjećati nelagodu.
Dobivanje na težini: Prema kraju ovog mjeseca porast težine trebao bi biti manji, iako vaše dijete ubrzano raste. Smanjite uzimanje ugljikohidrata i mliječnih napitaka ukolik još uvijek istom brzinom dobivate na težini. Idealan porast na težini do ovog razdoblja je 11 kg.

SAVJET
Tijekom dana više puta po sat ili dva držite noge na povišenom. Ako ne možete zaspati, vježbajte tehnike opuštanja prije nego što legnete, te pokušajte spavati na boku s jednom nogom savinutom i poduprtom jastukom. Ne brinite ako i dalje ne možete zaspati, u ovom dijelu trudnoće sasvim je prirodno noću biti sasvim budan. Počnite pohađati tečaj za trudnice, ukoliko to već niste učinili.

SPOLNI ODNOSI U TRUDNOĆI

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: