sve o trudnoći & roditeljstvu

28.tjedan

Djetetova koža je crvena i nabrana, no ispod nje se taloži masno tkivo. Došlo je do naglog razvoja dijela mozga odgovornog za misaone procese, pa on postaje veći i složeniji. Dijete staro 7 mjeseci osjeća bol i na nj reagiragotovo isto kao i novorođenče. Dijete ima mnogo izoštreniji osjet okusa nego što će imati kad se rodi, njegova pluća nisu još potpuno sazrela no sluh je dobro razvijen.
Veličina: dužina 37 cm, težina 900 g – 1 kg

PROMJENE KOJE PRIMJEĆUJETE
Vrh maternice sada se nalazi na pola puta između pupka i prsne kosti. Venske žilice na prsima postat će vjerojatno vidljivije. Mogu vas mučiti neke od tegoba čestih u trudnoći, kao što su žgaravica, probavne smetnje, grčevi. Na trbuhu možete opaziti crvene pruge (strije). U ovom razdoblju ponekad možete osjetiti blage kontrakcije ili lažne trudove. Obično nisu bolni. Također može vam se desiti da živo sanjate porod i novorođenče. To je sasvim normalno, snovi su vjerojatno uzrokovani neugodnim položajem u krevetu ili pomicanjem djeteta. Oni ne upućuju da s djetetom nešto nije u redu.
Dobivanje na težini: u trećem tromjesečju, tj tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vjerojatno ćete dobiti još oko 4 kg, 30-40% ukupog porasta težine u trudnoći. Idealan ukupni porast težine do 28.tjedna je 9 kg.

SAVJET
Pobrinite se da se tijekom dana dovoljno odmarate, idite što češće rano spavati. Ako još uvijek radite, tijekom pauze stavite noge u povišeni položaj, a kad se vratite kući, odmorite se. Obavjestite svog poslodavca kad namjeravate prestati raditi i da li se nakon porođaja želite vratiti na svoje radno mjesto. Imate zakonsko pravo na dopust od 28 – 45 dana prije termina poroda.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: