sve o trudnoći & roditeljstvu

16.tjedan

Bebi rastu obrve i trepavice i na licu i tijelu ima nježne, pahuljaste dlačice (poznate kao lanugo). Njena koža je tako tanka da se kroz nju naziru mreže krvnih žila, na rukama i nogama formirani su zglobovi, a počinju se razvijati i tvrde kosti. Spolni organi već su dovoljno sazreli da se može ustvrditi spol djeteta, no ultrazvukom se nemora uvijek vidjeti o kojem je spolu riječ. Djetetov prsni koš se pomiče, uvježbavajući pokrete disanja, srce kuca približno dvaput brže od vašeg te ga liječnik već nakon 14.tjedna može čuti uz pomoć stetoskopa. Vaša beba siše palac i čini snažne pokrete, no vjerojatno ju još nemožete osjetiti. U ovom mjesecu ubrzano raste.
Veličina: dužina 16 cm, težina 135 g

PROMJENE KOJE PRIMJEĆUJETE
Ušli ste u drugo tromjesečje i osjećate se mnogo bolje. Puni ste energije i u vama raste uzbuđenje i zadovoljstvo. Kako dijete raste, povećat će se i vaša želja za jelom. Počinjete gubiti liniju struka i trbuh postaje lagano zaobljen. Vaše dojke još uvijek mogu biti normalne veličine, primjetit ćete da se povećavaju tjekom idućih tjedana. Također može doći do promjene boje bradavica i kože koja ih okružuje (mogu potamniti) a na trbuhu se može pojaviti tamnija crta (linea negra).
Dobivanje na težini: u iduća tri mjeseca možete očekivati da ćete dobiti 5-7 kg, 50-60% od ukupnog povećanja težine. Idealna ukupna težina u 16.tjednu iznosi 2,5 kg.

LINEA NEGRA

SAVJET
Ukoliko već niste, prestanite pušiti i potaknite svog partnera da to učini. Neka vam pojačan tek ne bude isprika da jedete nezdravu hranu; jedite zdravo i kontrolirajte težinu. Počnite uzimati željezo i folnu kiselinu, naravno uz konzultaciju s vašim liječnikom.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: