sve o trudnoći & roditeljstvu

12.tjedan

Fetus mnogo više nalikuje na čovjeka, iako mu je glava još uvijek malena prema tijelu, a maleni su i udovi, iako su gotovo posve formirani. Svi su unutarnji organi formirani i većina ih funkcionira, tako da je puno manja vjerojatnost da će infekcije i lijekovi štetiti djetetu. Očni kapci oblikovani su i prekrivaju oči, ima ušne resice, rastu sićušni nokti, mišići se i dalje razvijaju tako da se dijete mnogo više pomiće. Sada može savijati i širiti prstiće na nozi, a prste ruke savija u šaku. Može micati mišiće usta, napučiti usnice te otvarati i zatvarati usta pa siše i guta tekućinu oko sebe. Može mokriti.
Veličina: dužina 6,5 cm, težina 18 g.

PROMJENE KOJE PRIMJEĆUJETE
Mučnina i slične pojave rane trudnoće morale bi polako nestajati. Vjerojatno ćete primjetiti da više ne morate mokriti onako često kako ste to činili u prvim tjednima trudnoće. Moguće je da ste zbog hormonskih promjena još uvijek osjetljivi i da vas uzbuđuju sitnice. Problem može biti i zatvor, jer crijeva u trudnoći često rade usporeno. Količina krvi koja kruži vašim tijelom povećava se, pa vaša pluća, bubrezi i srce moraju pojačano raditi. Struk je vjerojatno još uvijek kakav je i bio a dojke su naberkle i vjerojatno osjetljive. Gornji rub maternice može se napipati tik iznad stidne kosti.
Dobivanje na težini: ukoliko niste imali problema s povraćanjem, mogli ste dobiti oko 1,2 kg, oko 10% ukupne dobivene

SAVJET
Nastojte jesti raznovrsnu svježu hranu, izbjegnite zatvor pijući mnogo vode i jedući vlaknastu hranu. Obavjestite svog poslodavca da ste trudni. Otiđite zubaru. Raspitajte se o odlasku na trudnički tečaj (očevi koji žele prisustvovati porodu trebaju također odslušati trudnički tečaj).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: