sve o trudnoći & roditeljstvu

Pravilan položaj kod dojenja

Prva i najvažnije stvar koju majka mora znati je pravilan položaj i držanje dojenčeta kako ne bi došlo do oštećenja bradavica za vrijeme dok oboje uče pravi način hranjenja.
Majke mogu odabrati različite položaje za vrijeme dojenja – ali najvažniji je način na koji drže dijete. U bilo kojem položaju najvažnije je da je dojenče ramenima i licem okrenuto prema dojki, a nosić u ravnini s bradavicom. Prinoseći dijete prsima, majka može rukom obgrliti njegova ramena i glavu podržati palcem i kažiprstom. Lakše je dijete prinijeti prsima nego nastojati protegnuti prsa do djeteta.
Prvih nekoliko dana majci može biti udobije hraniti dijete dok leži na boku, a dijete je pokraj nje. U ovom položaju dijete je licem okrenuto prema majci i ona ga slobodnom rukom može privući na prsa. Ako beba nije u pravilnom položaju, neće pravilno sisati, a majka će imati bolne i povrijeđene bradavice. Do bola u bradavicama najčešće dolazi kad dijetetova usta nisu dovoljno otvorena, pa jezikom pritišće bradavicu umjesto dojke.
Za uspješno hranjenje dojenče mora dobro, raširenim ustima, zahvatiti dojku. Kad dojenče prinosimo prsima, moramo nastojati da donjom čeljusti što više zahvati ispod same bradavice. Dijete instinktivno otvara usta kad mu usne dodirnu majčinu bradavicu. Ako je položaj ispravan, možemo vidjeti kako se sa svakim usisajem pomiče vilica, ponekad i uši. Glasno sisanje i uvučeni obrazi mogu značiti da dijete treba jače privuči na prsa. Ako dojenče nije zadovoljno nakon hranjenja, to također može značiti da treba poboljšati položaj.
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: