sve o trudnoći & roditeljstvu

FONTANELA

Fontanela (velika i mala) je meko područje na vrhu bebine glave gdje se kosti lubanje još nisu spojile. Trebale bi se spojiti do osamnaestog mjeseca. Fontanela se ne može ozlijediti obavljanjem svakodnevnih poslova oko djeteta. Ako prođete dlanom preko glavice novorođenčeta napipat ćete te dvije jamice čije je dno elastična čvrsta membrana.
Velika fontanela nalazi se 2-3 cm od gornje granice čela, u središnjoj liniji, rombastog je oblika i promjera od 0,5 mm do 3-4 cm, ovisno dali su kosti glave razmaknute ili preklopljene. Membrana na dnu fontanele blago je ulegnuta, dok u jakom plaču i nemiru može biti ispupčena. Kad se beba smiri, vraća se u prvobitni položaj.
Mala fontanela nalazi se negdje na gornjoj granici zatiljka, osjeti se ako prstom krenemo pratiti središnju liniju od velike fontanele prema zatiljku, kao preklop kod preklopljenih kostiju odnosno uski utorić kod razmaknutih kostiju. Bitno je manja u promjeru, od 0,5 do 1 cm, kod nekih beba se nemože ni opipati i brže se zatvara, unutar nekoliko dana, do najkasnije trećeg mjeseca života.
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: