sve o trudnoći & roditeljstvu

images2Djetetov razvoj u prvoj godini života razdoblje je veoma brzih promjena koje se događaju iz dana u dan. Tijekom dvanaest mjeseci od nemoćnog novorođenčeta razvit će se pred našim očima dijete koje hoda, pridržava se za predmete iz okoline, koje će znati tko mu je majka a tko otac. Rukom će pokazivati što želi, veseliti se i ljutiti.

Novorođenačka dob je razdoblje prvog mjeseca života i prilagođavanja organizma novim životnim uvjetima izvan majčina tijela. Novorođenče se rađa s određenim dobro usklađenim funkcijama, kao što su spavanje, uzimanje hrane, plač i izlučičevanje nepotrebnih i štetnih tvari iz organizma. Zapaženo je da se šest sati nakon poroda novorođenčad razlikuju jedno od drugoga po trajanju mirnoće u budnom stanju, plaću i spavanju. Muška novorođenčad većinom su živahnija od ženske.

Novorođenče reagira na zvuk.  U dobi od pet do petnaest dana razlikuje majčin glas od drugih zvukova i glasova. Čovjekovo lice promatra dulje od ostalih predmeta. Plačem upozorava okolinu na neugodu i to je jedan od prvih načina komuniciranja s okolinom. Počinje osjećati ugodu kad se nahrani, presvuće, okupa, dodiruje, kad se uzima u ruke, ljulja. U takvim je trenucima mirno i ubrzo zaspe. Uskoro se pojavljuje još jedan znak ugode, koji će ostati cijeloga života, smiješak. Već u prvom mjesecu života može se zapaziti dok spava ili kad je budno. Javlja se na unutrašnji osjećaj ugode i nije povezan sa vanjskim uzrocima.

Sisanje i dudanje vrlo je važno u toj dobi. Novorođenče osjeća potrebu za tim makar se ne radilo o hrani, jer mu je to pravo otkriće ugode i zadovoljstva. Zato će i nakon hranjenja zadržati dojku ili dudu u ustima i zadrijemati. Ne uskraćujte mu taj trenutak ugode, san će mu nakon toga biti mirniji.

U prva dva-tri tjedna novorođenče najviše spava, budi se samo u vrijeme obroka, kupanja ili presvlačenja. Rijetko koje brzo prihvaća ritam dan i noć. Ne smijemo zaboraviti da je mjesecima bilo u tami i da mu je taj ritam dolazio putem majčina ponašanja. Reguliranje ritma dan i noć ne ovisi samo o hrani nego i o ostalim složenim biološkim i fiziološkim procesima. Ravnoteža će se postići brže ili sporije, to ovisi o djetetu.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: