sve o trudnoći & roditeljstvu

PRVI ZNAKOVI TRUDNOĆE

 class=”hiddenSpellError” pre=””>Prvi class=”mceItemHidden”> znakovi trudnoće vrlo su slični stanju  pre=”stanju “>kao u danima prije menstruacije i niti jedan znak nije u potpunosti potpunosti “>siguran pokazatelj trudnoće. Krvni testovi mogu biti točni ukoliko se rade tjedan ili više dana od začeća, kućni testovi dostupni u ljekarnama uglavnom su pouzdani no želite li u potpunosti biti sigurni, posjetite svog ginekologa.
No prije toga, najčešći znakovi su:

Napetost u grudima
Već u ranom stadiju trudnoće žene osjete izuzetnu napetost i bol u grudima. Grudi se povećaju, boja bradavica može potamniti i mogu se pojaviti izražene vene.. sve u pripremi za dojenje.

Izostanak mjesečnice/grčevi/glavobolje/bolovi u leđima Prvih nekoliko tjedana možda ćete imati grčeve i osjećaj da ćete svaki čas dobiti menstruaciju. Grčevi mogu biti pračeni bolovima u leđima i glavoboljama koje su rezultat velikih hormonalnih promjena. Izostanak mjesečnice ponekad može biti i uzrokovan stresom, niskom tjelesnom težinom, pretjeranim vježbanjem i dr. tako da niti on nije siguran pokazatelj.

Lagano krvarenje
S  pre=”S “>druge pak  “>strane, kod nekih se trudnica u očekivano vrijeme mjesečnice može pojaviti lagano krvarenje. Ono može biti rezultat usađivanja oplođene jajne stanice u maternicu, no ako se pojavi prijavite to svom ginekologu.

Mučnine i povraćanje
Ne pojavljuju se kod  class=”hiddenSpellError” pre=”kod “>svih trudnica, no kod večine žena traju od 4-12 tjedna trudnoće. Oko dvije trećine, posebno u prvih par mjeseci trudnoće osjeća mučnine koje su ponekad praćene i povraćenjem.

Umor
Možda ćete se  class=”hiddenSpellError” pre=”se “>vrlo rano u trudnoći, pa  class=”hiddenSpellError” pre=”pa “>sve do kraja prvog tromjesečja kada posteljica počinje s pravilnim radom, osjećati jako iscrpljeno. Snažan umor uzrokuje povećanje razine spolnog hormona progesterona i povišene tjelesne temperature.

Učestalo mokrenje
Može početi već u prvim  pre=”prvim “>tjednima trudnoće. Povećana je razina tjelesnih tekućina, djelovanje bubrega i maternica se naglo povećava nakon oplodnje pa pritišće mokraćni mjehur.

Promjene raspoloženja
Hormoni u trudnoći utječu na kemiju mozga i uzrokuju promjene raspoloženja koje mogu varirati od blage nervoze do pretjeranog osjećaja ushićenosti. S obzirom na sve promjene u tijelu ništa čudno, no pokušajte što više izbjegavati bilo kakve stresne situacije, odmarajte i uravnoteženo se hranite.

Povećan/smanjen apetit
Dio žena tijekom trudnoće osjeti strasnu želju za barem jednom namirnicom, dok se kod drugih javlja smanjenje apetita i odbojnost prema hrani u kojoj su prije uživale pa ne brinite ako ste u početku trudnoće izgubile na težini.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: